Skip to main content

NOMINACIJA ZA MEĐUNARODNU EMMY® NAGRADU ZA HBO DOKUMENTARAC "PIANOFORTE"

26 September 2024

Film o Šopenovom pijanističkom takmičenju, u kojem učestvuje slovenačko-italijanski pijanista Aleksandar Gadjiev, dostupan je na Max striming usluzi.

Intiman portret odrastanja mladih pijanista koji učestvuju na legendarnom Međunarodnom Šopenovom pijanističkom takmičenju, nominovan je za Međunarodnu Emmy® nagradu. Film, u koprodukciji HBO-a, premijerno je prikazan ranije ove godine na platformi Max i dostupan je u Centralnoj i Istočnoj Evropi (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Severna Makedonija, Rumunija, Češka, Slovačka, Mađarska, Bugarska), Poljskoj, Španiji, Portugalu i Holandiji. Film je režirao Jakub Pjatek, a producirao Maciej Kubicki (Telemark), u koprodukciji sa HBO-om, Institutom Frederik Šopen, Arte, ZDF, Ventana Filmom, Mazovia institutom kulture, MX35, i sufinansiran je od strane Poljskog filmskog instituta.

Nominacije za Međunarodne Emmy® nagrade za 2024. godinu pre nekoliko dana objavila je Međunarodna akademija televizijskih umetnosti i nauka. Ukupno je nominovano 56 projekata u 14 kategorija, iz 21 zemlje. „Pianoforte“ (Telemark sp. z o.o./ HBO / Arte, Poljska) je nominovan u kategoriji programa posvećenih umetnosti, a takmičiće se sa još tri naslova – Robbie Williams (RSA Films Ltd. / Netflix, Velika Britanija); Virgilio (House of Chef / Astromax, Argentina) i Who I Am Life (WOWOW Inc. / Wood’s Office, Japan).

Tokom preliminarnih rundi, na takmičenju učestvuje oko 160 pijanista. Zatim se broj smanjuje na oko 80, pa na 40, a na kraju samo deset najsrećnijih ulazi u finale. Ovo su učesnici legendarnog Međunarodnog Šopenovog pijanističkog takmičenja, koje se održava svake pete godine u Varšavi u Poljskoj. „Pianoforte“ prati raznoliku grupu mladih muzičara iz celog sveta koji su se pripremali od detinjstva za ovu priliku koja se dobija samo jednom u životu, a jedan od takmičara je i Aleksadar Gadjiev, slovenačko-italijanski pijanista.

Film pruža retki pogled iza kulisa, prikazujući vrhunske trenutke trijumfa, ali i teške trenutke razočaranja na takmičenju. Režiser Jakub Pijtek (Prime Time, 2021 Sundance Film Festival) beleži ogroman pritisak sa kojim se ovi muzičari suočavaju, u iskustvu koje kombinuje suze umora i očaja sa ushićenom radošću sviranja. „Pianoforte“ je svedočanstvo o moći izuzetne muzike, ali i intiman portret odrastanja mladih pijanista, koji se suočavaju sa napornim probama, novim prijateljstvima, mnoštvom drame i još većom količinom nervoze.

Film je imao svoju svetsku premijeru na Sandens filmskom festivalu, a zatim i evropsku premijeru na CPH:DOX festivalu. „Pianoforte“ je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na poljskoj filmskoj nagradi „Orao“ i prestižnu međunarodnu nagradu Golden Reel za izvanredna dostignuća u montaži zvuka. Među ostalim nagradama su i Visions du Reel (nagrada publike), It's All True (posebno priznanje), Millennium Docs Against Gravity (nagrada publike, nagrada za najbolju produkciju), Młodzi i Film (nagrada za najboljeg reditelja), Montkler filmski festival (posebno priznanje za montažu), kao i nominacije za IDA nagradu – najbolji muzički dokumentarac i za MPSE Reel nagradu za izvanredna dostignuća u montaži muzike.

Pobednici međunarodnog Emmy® World Television Festivala biće objavljeni na 52. Internacionalnoj Emmy® nagradi u Njujorku, 25. novembra 2024. godine.

Reditelj je Jakub Pijtek, produkcija Telemark - Maciej Kubicki, Kas Dudarevic i Zofia Kujavska. Kreatori su Ula Klimek , Joana Popovic - TAG, Filip Drożdż i Jakub Pi Vsističek. Posebna podrška Poljskog filmskog instituta i njegovih eksperata. Koproducenti su  Artur Sklener; Fryderyka Chopina institute - Joana Čozepa; HBO - Hanka Kastelicova i Tereza Bona Keilova, Iza Lopuh (PGP); Ana Spic - Mazovia Warsaw Film Commission, MX35- Paveł Ziemilski i Mateus Vajda, ZDF i Ventana Film - Hans Robert Ajzenhauer.

Dokumentarni film „Pianoforte“ je dostupan odmah na HBO Max striming usluzi.

Contacts

Klara Vragolov

PR Manager - Warner Bros. Discovery


Dejana Babović

New Media Team


Vojislav Novaković

New Media Team