POLJSKI DOKUMENTARAC „DONOSITELJKA NADE“ DOSTUPAN NA MAX-u

26 June 2024

Poljski dokumentarni film „Donositeljka nade“ (The One with Hope) dostupan je na Max striming platformi.

Godine 2016, Anja Ringren Loven postala je poznata pošto je fotografija na kojoj spasava izgladnelo nigerijsko dete postala viralna. Dečaka koga su Anja i njen muž David kasnije nazvali Houp, porodica je optužila za veštičarenje i ostavila ga. Teško neuhranjen, dugo je čekao pomoć.

U Nigeriji je praznoverje stvar svakodnevice. Često se tako objašnjavaju nesreće i nezgode. Za one koji žive u ekstremnom siromaštvu i lišeni su prilike za obrazovanje, optužbe za veštičarenje služe kao izgovor za smanjenje broja ukućana. Deca optužena za veštičarenje, često mala deca, trpe različite oblike zlostavljanja, izgladnjuju ih i često ubijaju. Lokalni hrišćanski sveštenici podvrgavaju ih egzorcizmima ili im vračevi daju otrovne napitke.

U dokumentarcu „Donositeljka nade“ imamo priliku da vidimo izvanredan život Anje Ringren Loven, danske humanitarke i osnivačice organizacije Land of Hope, koja spasava i pruža utočište deci optuženoj za veštičarenje. Martina je čekala više od sedam godina da upozna ovu izuzetnu ženu koja bi jednog dana mogla da bude ta koja će da prekine ovaj nesrećni ciklus u Nigeriji.

Rediteljka, scenaristkinja i producentkinja je Eva Marčinovska, nagrađivana rediteljka dokumentarnih filmova koja živi i radi u Varšavi. Studirala je novinarstvo, političke nauke i socijalnu pedagogiju u Varšavi i Kelnu. Od 2001. godine sarađuje sa TVN-om (trenutno Warner Bros. Discovery). Njene uloge uključuju rad u svojstvu producentkinje i rediteljke glavnih programa mreže poput „Woman at the End of the World”, „Domino Effect” ili „Mediterranean Life”. U svom radu fokusira se na pričanje priča koje podstiču društvene promene. Ima značajno iskustvo u stvaranju priča sa pozitivnim uticajem u saradnji sa nevladinim organizacijama, često radeći sa ranjivim grupama, uključujući preživele od dečjeg rada u Bangladešu i prisilnih brakova u Etiopiji, optužene za veštičarenje u Beninu i Nigeriji kao i bivše seksualne radnice u Meksiku. Poznata po svojoj empatiji, strastveno stvara filmove koji grade odnose i podstiču promene.

Reporterka i scenaristkinja je Martina Vojčehovska, jedna od najpoznatijih ličnosti u Poljskoj. Ona je novinarka, svetska putnica i društvena aktivistkinja duboko uključena u zagovaranje ljudskih prava. Martina je osnivač fondacije UNAWEZA, posvećene promovisanju jednakih mogućnosti za žene u Poljskoj i širom sveta.

 

Contacts

Klara Vragolov

PR Manager - Warner Bros. Discovery


Dejana Babović

New Media Team


Vojislav Novaković

New Media Team