Skip to main content

„NEBO IZNAD ZENICE“ NAGRAĐEN NA SARAJEVO FILM FESTIVALU

26 August 2024

Na dodeli nagrada 30. Sarajevo Film Festivala, koja je održana u petak, HBO Original koprodukcijski dokumentarac „Nebo iznad Zenice“ dobio je posebnu Nagradu za ekološku osvešćenost. Tim povodom reditelji Zlatko Pranjić i Nana Frank Muler izjavili su:

„Jako smo srećni što je „Nebo iznad Zenice“ dobilo Nagradu za ekološku osvešćenost na 30. Sarajevo Film Festivalu. Nagradu sponzoriše UNDP, a u našem svetu zaista ima prostora za razvoj. Mnoge zaboravljene zajednice pate pod vladavinom sve većeg profita velikih korporacija. Nadamo se da će naš film ukazati na potrebu za ravnotežom i podstaći međunarodne institucije, kao i korporacije da se uključe u promene za manje zagađen i pravedniji svet.“

U središtu Evrope, jedan od najzagađenijih svetskih gradova ujedinio je svoje građane u zajedničkoj borbi za održivu budućnost. Ali novac, moć i politika pokazali su se jednako otrovnim protivnicima kao i zagađenje vazduha koje preti njihovim životima. Dokumentarac „Nebo iznad Zenice“ ove jeseni će imati premijeru na Max striming platformi.

U Zenici, bosanskohercegovačkom gradu, česta pojava karcinoma, dečjeg dijabetesa i respiratornih bolesti postala je norma. Zagađenost vazduha, opšte gledano, u Bosni i Hercegovini je velika, a građani sa sumnjom gledaju na gigantsku čeličanu i koksaru koja zauzima četvrtinu grada i najveći je poslodavac na tom području.

U najteže pogođenom naselju građani osećaju da ih niko ne čuje, pa formiraju udruženje građana Eko Forum kako bi zahtevali promene.

Ali poput grčke tragedije, sukob interesa veći je od svih aktera. Građani se brinu za svoje zdravlje i egzistenciju, političari moraju da osiguraju radna mesta i privuku strana ulaganja kako bi bili ponovo izabrani, dok EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) daje zajam za novu elektranu koja radi na emisijama koksare, kao i biciklističke staze koje će pomoći brendiranju Zenice kao projekta Zelenog grada.

Tokom sedam godina (od 2017. do 2024.) film prati borbu Eko Foruma za podatke i odgovornost. Kroz oči građana koji trpe posledice, ovaj film daje glas onima bez glasa i otkriva složene mehanizme koji stoje na putu zdravorazumskim merama i održivosti u gradu, kao i na mnogim drugim mestima širom sveta..

Reditelji su Zlatko Pranjić i Nana Frank Muler, a dokumentarac producira Magic Hour Films u koprodukciji s Realstageom i HBO/Maxom, uz podršku Danskog filmskog instituta i Ministarstva kulture Kantona Sarajevo.

Contacts

Klara Vragolov

PR Manager - Warner Bros. Discovery


Dejana Babović

New Media Team


Vojislav Novaković

New Media Team